donderdag 23 juni 2011

Stones into schools

peter:

Het vervolg op 'three cups of tea'. Het gevaar bestaat dat er een deel herhaling in zit als je het tweede deel van iemands levensverhaal gaat lezen. Dit is gelukkig niet het geval. Greg pakt het verhaal op waar 'three cups of tea' is geëindigd. In het eerste deel is met name Pakistan

ontgonnen en nu pakt Greg de bouw van scholen in Afghanistan aan. Is het in Pakistan al bijna onmogenlijk, Afghanistan is een nog moeilijkere taak. Door oorlog verwoest en een negatieve perceptie tegen alle buitenlandse inmenging gaat Greg toch de strijd aan om voor meisjes scholen neer te zetten. In Pakistan worden de meeste scholen verwoest of ernstig beschadigd door een aardbeving met naschokken. De meeste scholen door de organisatie van Greg gebouwd overleven de aardbeving. Er is een chro

nisch gebrek aan scholen voor meisjes. We hebben net zelf een aardbeving van 6,9 op de schaal van Richter meegemaakt in Thailand en weten nu hoe erg en angstig het is. Doordat de aardbeving in een dunbevolkt gebied is, horen we er heel weinig van. Greg geeft een gedetailleerde beschrijving van de verschrikkingen en de traumas die school kinderen nog jaren hebben. Wederom een prachtig boek over de strijd van Greg Mortenson. Zijn weg leidt tot veel meer dan de gewapende strijd. Het zal me niets verbazen als hij ooit de nobel prijs voor de vrede krijgt. Ga het lezen,taak geïnspireerd en krijg een inmense waardering voor zijn werk en team.

In de states is er een initiatief, door zijn werk, ontstaan Pennies voor Peace. Zijn nichtje is het initiatief begonnen op haar school en heeft een pot neergezet voor losse centen. Honderden scholen doen hier nu aan mee. Het geld wordt aangewend om nog meer scholen neer te zetten. Een initiatief dat we in Nederland zouden kunnen volgen!

Tjibbe

Dit tweede boek over het leven van Greg Mortenson vind ik bijna even leuk als het eerste deel. In dit deel gaat Greg in Afganistan beginnen precies na 9/11. Maar daarom begint hij meer in het noorden want al de scholen in het zuiden worden gebombardeerd. Zo moet hij vechten om naar de verste uithoekjes te komen en ze daar te helpen. Van midden in een vuurgevecht en een etentje met de Pakistanse koning. Dit is een boek van moed, wilskracht en nog veel meer.

Stones into schools - Greg Mortenson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten