dinsdag 12 juli 2011

Profiles in courage

Ik heb al veel op school over Kennedy geleerd. De Cuba crisis, ich bin ein Berliner, zijn voorspelling dat we voor het eind van zestiger jaren op de maan zullen landen en zijn new frontier zijn al bekend. In Boston zijn we naar de J.F. Kennedy museum en bibliotheek gegaan. Wat een extra inzicht geeft over zijn leven.

Aangenaam verrast leer ik in het John F. Kennedy museum dat Kennedy ook boeken heeft geschreven. Zijn vader is door Roosevelt eind jaren dertig als ambassadeur naar Engeland gestuurd. Het gezin Kennedy gaat mee. Jfk gebruikt de mogelijkheid om door Europa te reizen o.a. door Rusland en nazi duitsland. Hierna gaat hij op Harvard studeren en schrijft daar een boek Why England slept, met een knipoog naar de titel van het boek van Winston Churchil, While Engeland slept. Opmerkelijk is dat achteraf iedereen de toekomst altijd goed weet te voorspellen en dat de kritiek ongenuanceerd is. In het boek, zie lijst, Zwarte Zwanen, wordt de kritiek op Chamberlain, destijds premier van Engeland, bijvoorbeeld op eenvoudige wijze weerlegd. Als mensen weten dat er een oorlog aankomt dan zouden de economische indices moet fluctueren. Tot op de dag van het uitroepen van de oorlogsverklaring vanvan Engeland waren er geen enkele schommelingen! Enfin het is leuk om de kennis van verschillende boeken te combineren en in ogenschouw te nemen. Geschiedenis is een waarneming is en hoeft niet de waarheid te zijn.

Terug naar Jfk. Na de oorlog wordt hij senator. Ik zal niet zijn hele leven beschrijven maar ik ben hevig onder de indruk. Tijdens de tweede wereld oorlog heeft hij verwondingen opgelopen en zijn rug blijft hem parten spelen. In 1955 besluit hij zijn een rug operatie te ondergaan die hem bijna een jaar aan het bed kluistert. In deze periode schrijft hij Profiles in Courage waarmee hij de Pulitzerprijs wint. Het boek gaat over 8 Amerikaanse senatoren die in de politiek heroïsche keuzes maakten. Deze leiden soms tot verdoemenis leiden en soms tot eeuwige roem. Uit dit boek haal je Kennedy's liefde voor het land en politiek. Ook nu, bijna 50 jaar later, vertaalt het nog steeds zijn bijzondere boodschap.

Een aanrader !

Voor de goede orde, JFK oprichter van het Peace Corps!, gelijke rechten voor af Americans, space programma, Cuba crisis!, eerste wederzijdse ontwapening met Rusland .

Profiles in courage- president John F. Kennedy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten