woensdag 6 juli 2011

The dressmaker of Khair Khana

Peter:

Khair woont in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Zij is een vrije vrouw totdat de taliban Kabul bezet in de jaren 90. Opeens mag ze niets meer en moet ze, zoals alle vrouwen, in huis blijven. Haar vader en oudere broers zijn allemaal gevlucht of vechten tegen de Taliban. Haar jongste broertje is nog thuis. De taliban verplicht alle vrouwen om met hun man of een mannelijke familielid over straat te lopen. Ze mag niet meer naar de universiteit. Deze wordt gesloten en alle banen zijn alleen voor mannen. Vrouwen dienen thuis te blijven en voor de man te zorgen. Vanuit deze achtergrond weet Khair toch een bedrijf te starten.

Het is een bijzonder verhaal alleen erg jammer dat het niet door Khair zelf wordt verteld. De Amerikaanse schrijfster,Gayle, omschrijft feitelijk wat er gebeurd is. De gemoedstoestand en bevindingen van Khair komen weinig aanbod. Toch geeft het boek een gedetailleerd beeld over hoe onverdraagzaam het leven was onder de Taliban. De creatieve- en volhardende vrouwen weten toch een bestaan en een leven op te bouwen.

Gayle Tzemach Lemmon is een vrouw die een verhaal wilde schrijven over onafhankelijke vrouwen in een onderdrukte samenleving. Tijdens een reis naar Kabul krijgt ze het verhaal van Khair Khana te horen. De schrijfster woont zelf in United States of America.

The dressmaker of Khair Khana - Gayle Tzemach Lemmon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten